klimaat Congo

Klimaat Congo

klimaat congo C ongo ligt In het centraal westelijke deel van Afrika. Het land heette eerst Zaïre en daarvoor Belgisch-Congo. Tegenwoordig heet het land Congo Kinshasa om onderscheid te maken met het buurland Congo-Brazzaville. Het ruim twee miljoen vierkante kilometer tellenden is aardrijkskundig in twee delen verdelen. In het westen bevind zich de lager gelegen Kongobekken en in het oosten en het zuiden zijn hoogvlaktes en bergen, waaronder de berg Mount Stanley die maar liefs 5190 meter hoog is. Door de hoogte verschillen heeft Congo en gevarieerd klimaat.

Verschillende klimaattypes

Door de ligging rond de evenaar heeft het grootte deel van Congo te maken met een tropische klimaat. Het centrale deel van Kongobekken heeft een tropische regenwoudklimaat. Langs de randen van het bekken naar een tropisch savanneklimaat in grote delen van Congo. In het hoge zuiden is er sprake van een mix van China klimaat met op de hoogste plekken een gematigd China klimaat. Dat komt door de lage minimumtemperatuur die daar geregistreerd worden. Op de bergtoppen is er zelfs sneeuw waardoor er sprake is van een hooggebergteklimaat.

Regenseizoen

Congo-Kinshasa kan je in twee delen splitsen. Het gebied ten zuiden van de evenaar heet een regenseizoen en dat loopt door tot in oktober tot mei en in het noorden hebben ze een regenseizoen van april tot november. Het centrale deel van Congo heeft geen echte regenseizoen. In centraal Congo is altijd kans op regen zonder extreme uitschieters naar natte of droge periodes.

Congo in maart

De heetste maand in Congo is maart. De relatieve humindex van 63 tot 65. Meestal in de eerste week is het heetst. Het warme weer kan zelfs gevaarlijk zijn. in de loop van een typische maart is de lengte van de dag geleidelijk beginnen te daling door ongeveer 2 minuten. De kortste dag is op 31 maart en bieden 12 uur 6 notulen daglicht. De zonsopgang meestal dan om 06:20 en de zonsondergang is 18:08. De langste dag is meestal op 1 maart met 12 uur 8 notulen van daglicht, de zonsopgang is 06:10 en zonsondergang is 18:17. Deze maand heeft ongeveer een gemiddelde van 12 daglicht uur.

Terug naar boven