• laptopmockup_sliderdy
  Alles over de Congolese vlag
  Het bewogen leven de deze vlag
  Tropisch paradijs op aarde tot savanne
 • slidebg2
  Een eigen vlag
  Mooi en van uitstekende kwaliteit
 • slidebg3
  Vakantie in Congo
  Tropisch paradijs op aarde tot savanne

Het verhaal achter de Congolese vlag

D e Huidige vlag van Congo-Kinshasa werd opgenomen op 18 februari 2006 op dezelfde dag dat het huidige Congolese wapen in gebruik werd genomen. De vlag bestaat uit een lichtblauw veld met daarop in de linkerbovenhoek een gele ster en diagonaal loopt een rode band met aan de weerszijden een smallere gele band. De vlag is gebaseerd op de Association Internationale Africaine gebruikte. Sinds de onafhankelijkheid van het land zijn er een aantal verschillende ontwerpen bedacht die als nationale vlag werd gebruikt. De huidige vlag is bijna identiek aan de vlag van 1966- 1971.

Geschiedenis

De huidige vlag is gebaseerd op de vlag van Association Internationale Africaine met een blauwe vlag met in het midden een vijfpuntige gouden ster. Deze vlag werd de vlag van Kongo- vrijstaat (1877-1908) het duurde wel lang voordat deze vlag internationaal erkend werd. Tussen 1908 en 1908 was de vlag van Belgisch-Congo. Toen het land in 1960 onafhankelijk werd het basisontwerp van de vlag nog steeds gebruikt. Tussen 1963 en 2006 veranderde het land een aantal keer van nationale vlag. Opmerkelijk is dat de vlag in 1997 de vlag van 1960 met de zes sterren weer als nationale vlag werd aangenomen. Terwijl het land is verdeeld in 10 provincies wat (binnenkort 25 gaat worden). Maar uiteindelijk hebben ze besloten om de andere vlag te doen die in 18 februari 2006 de nationale vlag werd.

Het wapen

Congo-Kinshasa heeft een wapen en is sinds het jaar 1997 meerdere keren veranderd. Het hedendaagse wapen is net zoals de Congolese vlag in gebruik en dit sind het jaartal 2006. Op het wapen staat een luipaard en daarvan de kop met aan de linkerkant een olifant en daarvan een slagtand en aan de rechterkant is er een speer afgebeeld. Onder de kop van de luipaard staat het motto van het land en dit is “Justice, Paix, Travail” Dit betekent; vrede, rechtvaardigheid, en arbeid. Het motto werd aangeboden op 18 februari 2006 door president Joseph Kabila. Het vorige wapen had drie handen en een luipaardkop in het midden en twee plantentakken. Dat wapen werd aangenomen werd in 2003 toen was de motto “Démocratie, Justice, Unité” wat betekent Democratie, rechtvaardigheid, eenheid. het wapen uit 1999 dit was ontworpen, ongeveer hetzelfde als de toenmalige Congolese vlag en had zes kleine sterren en een grote ster met geel gouden kleur en dit op een schild met blauwe kleur. Het eerste wapen van Congolese of Zaírese werd gebruikt en dit was tussen het jaar 1964 op 1 augustus en 1997. Dit liet een luipaard met daarvan de kop zien en boven twee speren die gekruist waren en in het midden staat er de vredestak en de slagtand op het witte lint stond het hedendaagse en toenmalige motto.

Terug naar boven