Hoofdstad Congo

Hoofdstad Congo

hoofdstad congo K inshasa voorheen Leopold stad is de grootste stad van de Democratische Republiek Congo. Met een bevolking van ongeveer 10 miljoen mensen het is ook een van de grootste steden van Afrika. Het is een stad met chique woonwijken, commerciële gebieden met twee universiteiten. Kinshasa ligt aan de zuidoever van de Kongostroom.

Geschiedenis

De stad werd in 1881 door henry Morton Stanley als handelspost gebruikt en werd door hem Leopoldville genoemd als eerbetoon aan koning Leopold II van België. Hij bestuurde het enorme gebied wat nu de Democratische Republiek Congo is. Die post lag aan de laatste bevaren haven aan de livingstonewatervallen. Alle goederen die Leopoldstad bereikte moest van daar door naar de haven van Matadi. De voltooiing van een spoorlijn in 1898 zorgde en voor levensvatbare manier van vervoer en het stimuleerde de ontwikkeling van Kinshasa. In 1920 werd Kinshasa hoofdstad van Belgisch-Congo. In 1965 had Mobutu Sese Seko de macht met zijn tweede staatsgreep. Hij begon een politiek met het doel om alle namen van personen te vervangen naar Afrikaanse namen. In 1966 werd de naam Léopoldville veranderd naar Kinshasa. De stad groeide snel onder Mobutu er trokken mensen vanuit het hele land daar naar toe, om hun geluk te zoeken in de stad. Dat bracht veel veranderingen mee. Hoewel de stad in het gebied ligt van Bakongo is de lingua franco niet Kikongo maar Lingala. Kinshasa heeft het zwaar gehad met Mobutu’s excessen en de Congolese Burgeroorlog dat leidde tot zijn val. Ondanks de oorlog is Kinshasa nog steeds een groot cultureel en intellectueel centrum met florerende gemeenschap van muziek en artiesten. De stad is ook het grote industiële centrum van het land en heeft heel veel natuurlijke producten die uit het binnenland komen.

Kunst en muziek

De cultuur in Kinshasa is heel erg divers. Een opvallend deel van de Congolezen cultuur is de sui generismuziek. Die muziek is gemengd met Cubaanse rumba, merengue en soukous. Invloedrijke mensen van die muziek zijn dr. Nico, franco luambo, Tabu Ley, lutumba Simaro, Papa Wemba, King Kester Emeneya, tshala Muana Koffie olomide, JB Mpiana en nog veel meer. Muziek speelt in Kinshasa hele belangrijke rol daar zijn ook de meeste artiesten begonnen. Straatmuziek hoorde daar ook bij heel veel artiesten van nu zijn zo begonnen. Een hele grote band in Congo die soukous speeldel was de band die onder leiding was van Papa Wemba, hij heeft de toon gezet voor de generatie en werden ze bekend als de 4e generatie van de Congolese muziek en ze kwamen meestal uit de voormalige band Wenga musica. Verder staat de stad ook bekend om zijn kunst. Traditionele kunst zoals maksers en houten beelden. Opmerkelijke hedendaagse kunstenaars en modeontwerpers zijn Odette Maniema Krempin. Lema Kusa, Henri Kalama Akulez, Nshole, Mavinga, Claudy Khan en Cheri Samba.

Geografie

De stad Kinshasa is en stad met scherpe contrasten, met welvarende residentiële en commerciële ruimtes en drie universiteiten. De stad ligt aan de zuidelijke over van de rivier de Congo tegenover de stad Brazzaville. De rivier de Congo is de tweede langste rivier in Afrika en heeft de grootste afvoer van het continent. Als waterweg biedt het als een vervoermiddel voor een groot deel van het Congobekken. Het is bevaarbaar voor grote binnenvaartscheppen tussen Kinshasa en Kisangani en veel zij rivieren zijn ook bevaarbaar. De rivier is een belangrijke bron van waterkracht en, stroomafwaarts van Kinsahasa. En de rivier heeft een vermogen gelijk aan het gebruik van ongeveer de helft van Afrika generen.

Terug naar boven